Nieuwsbrief januari 2024 – jaargang 2, nummer 1

 Nieuwsbrief januari 2024 – jaargang 2, nummer 1

Bewonerscommissie Schildersbuurt-Zuid in Krimpen aan den IJssel.

Terugblik op de vergadering van de gemeenteraad van 11 januari

Fijn dat jullie met zoveel mensen naar de raad zijn gekomen! Tegenover een volle publieke tribune liet wethouder Van der Wal merken dat hij QuaWonen in alle opzichten de hand boven het hoofd houdt: de Bewonerscommissie moet eerst maar naar de landelijke Huurcommissie om een uitspraak over de twee geschilpunten met QuaWonen. En dat QuaWonen een puinhoop heeft gemaakt van het afgeven van een herhuisvestingsverklaring wilde de wethouder ook niet toegeven.

We zullen nu op korte termijn een procedure starten bij de Huurcommissie. We zien een uitspraak met vertrouwen tegemoet. Een ruime meerderheid van de bewoners steunt ons en aan de hand van onze nieuwsbrieven en onze activiteiten zoals de bewonersraadpleging, de open brief aan de Raad van Commissarissen van QuaWonen en de bezoeken aan diverse raadsfracties, kunnen we tonen dat we ons werk doen zoals het hoort en dat QuaWonen ons dus dient te erkennen als bewonerscommissie.

Dat we aan de Huurcommissie moeten vragen of het inderdaad klopt dat QuaWonen de Wet op het overleg huurders verhuurder geschonden heeft, vinden we belachelijk. We hebben zwart op wit dat QuaWonen aan Huurdersbelang Krimpen verboden heeft om – in strijd met de wet - met ons te praten over de toekomst van onze buurt. Het is alsof we een smoking gun moeten tonen aan de Huurcommissie en vragen of zij ook de rook zien kringelen.

In de raadsvergadering werd al wel duidelijk dat QuaWonen onder verantwoordelijkheid van het College gefaald heeft bij het afgeven van urgenties. In plaats van een algemene nieuwsbrief had elk huishouden individueel een brief moeten krijgen over de herhuisvestingsverklaring met daarin uitleg over de mogelijkheid om bezwaar te maken. Dat is niet gebeurd.

De wethouder die bekende dat er geen herhuisvestingsverklaringen zijn afgegeven, voegde eraan toe dat er wel urgenties zijn verstrekt. Dat is als een agent die zegt dat er geen bekeuring is uitgeschreven maar dat er wel een boete is opgelegd. Hoe dan? Gelukkig wist de ambtenaar het beter. Die zei in reactie op aanhoudende vragen van Krimpens Belang: "Deze week zijn we erachter gekomen dat je zo'n sociaal plan, zo'n basis sociaal plan, niet als een individuele beschikking, een herhuisvestingsverklaring, kan beschouwen."

Er is dus nog geen herhuisvestingsverklaring afgegeven en de termijn van 18 maanden is ook nog niet ingegaan. Dat we dit boven tafel hebben gekregen samen met de gemeenteraad is een eerste positief resultaat.

De bewonerscommissie en de bewoners van Schildersbuurt Zuid vestigen nu hun hoop op de gemeenteraad die binnenkort in besloten vergadering verder praat. Misschien kan de raad ervoor zorgen dat QuaWonen nu zo spoedig mogelijk met ons een serieus adviestraject ingaat over de toekomst van onze buurt.

Samen sterk

Deze week wil QuaWonen in kleine groepjes verder praten over het Sociaal Plan. We herhalen nog maar eens dat QuaWonen zich niks hoeft aan te trekken van de inbreng van u als individuele huurder. En dat we het fijn vinden als u er bij QuaWonen op aandringt om een volwaardig overleg te gaan voeren met ons als bewonerscommissie. Steunt u de Bewonerscommissie? En denkt u ook dat alleen een participatietraject met een Bewonerscommissie met rechten tot afdwingbare resultaten leidt? Neem dan de bijgevoegde sticker mee naar de informatiebijeenkomst van QuaWonen en plak deze op het ideeën verzamel bord!

Echt overleg, is de Enige Weg. Zonder een BC, doen wij niet mee!

Heeft QuaWonen contact met u opgenomen over uw eerdere steunverklaring zoals ze tegenover de raad beweerden? We horen in de appgroep of via een mail aan Bc.schildersbuurt.kadij (apenstaartje) gmail.com graag van u of dat klopt en wat ze u vertelden?!

Reacties

Populaire posts van deze blog

bewonerscommissie een feit

Update na ons eerste overleg met Quawonen.