PERSBERICHT: WETHOUDER STELT SCHILDERSBUURT ZUID TELEUR

PERSBERICHT BEWONERSCOMMISSIE SCHILDERSBUURT ZUID:

SCHILDERSBUURT ZUID IN KRIMPEN AAN DEN IJSSEL VESTIGT HOOP OP GEMEENTERAAD

Tegenover een volle publieke tribune liet wethouder Van der Wal merken dat hij Qua Wonen in alle opzichten de hand boven het hoofd houdt: Bewonerscommissie Schildersbuurt Zuid moet eerst maar naar de landelijke Huurcommissie om een uitspraak over de twee geschilpunten met Qua Wonen. En dat Qua Wonen een puinhoop gemaakt heeft van het afgeven van een herhuisvestingsverklaring wilde de wethouder ook niet toegeven. De bewonerscommissie vestigt de hoop op de gemeenteraad die binnenkort in een besloten vergadering verder praat met het college.

We zullen nu op korte termijn een procedure starten bij de Huurcommissie. We zien een uitspraak met vertrouwen tegemoet. Een ruime meerderheid van de bewoners steunt ons en aan de hand van onze nieuwsbrieven en onze activiteiten zoals de bewonersraadpleging, de open brief aan de Raad van Commissarissen van Qua Wonen en de bezoeken aan diverse raadsfracties, kunnen we tonen dat we ons werk doen zoals het hoort en dat Qua Wonen ons dus dient te erkennen als bewonerscommissie.

Dat we aan de Huurcommissie moeten vragen of het inderdaad klopt dat Qua Wonen de Wet op het overleg huurders verhuurder geschonden heeft, vinden we belachelijk. We hebben zwart op wit dat Qua Wonen aan Huurdersbelang Krimpen verboden heeft om – in strijd met de wet - met ons te praten over de toekomst van onze buurt. Het is alsof we een smoking gun moeten tonen aan de Huurcommissie en vragen of zij ook de rook zien kringelen.

In de raadsvergadering werd al wel duidelijk dat Qua Wonen onder verantwoordelijkheid van het College gefaald heeft bij het afgeven van urgenties. In plaats van een algemene nieuwsbrief had elk huishouden individueel een brief moeten krijgen over de herhuisvestingsverklaring met daarin uitleg over de mogelijkheid om bezwaar te maken. Dat is niet gebeurd.

De wethouder die bekende dat er geen herhuisvestingsverklaringen zijn afgegeven, voegde eraan toe dat er wel urgenties zijn verstrekt. Dat is als een agent die zegt dat er geen bekeuring is uitgeschreven maar dat er wel een boete is opgelegd. Hoe dan?

Gelukkig heeft een van de leden van de bewonerscommissie bezwaar gemaakt. Het laatste woord is hierover dus nog niet gezegd.

We waren blij dat de raad volharde in het verkrijgen van duidelijkheid omtrent de al dan niet afgegeven herhuisvestingsverklaring in naam van het college.

In tegen stelling tot het antwoord van de wethouder, gaf het antwoord van de ambtenaar Vastgoed (in reactie op de tweede termijn van mw. Bijl, Krimpens Belang) de gewenste duidelijkheid:

"Deze week zijn we erachter gekomen dat je zo'n sociaal plan, zo'n basis sociaal plan, niet als een individuele beschikking, een herhuisvestingsverklaring, kan beschouwen." (op 02:56 vd vergadering na te kijken https://krimpenaandenijssel.notubiz.nl/vergadering/1162695 )

De bewonerscommissie en de bewoners van Schildersbuurt Zuid vestigen nu hun hoop op de gemeenteraad die binnenkort in besloten vergadering verder praat. Misschien kan de raad ervoor zorgen dat het anders loopt en dat Qua Wonen nu zo spoedig mogelijk met ons een serieus adviestraject ingaat over de toekomst van onze buurt.

Voor vragen en nadere toelichting

Bewonerscommissie Schildersbuurt Zuid, Yvonne Barzilay, 01805-12861

Woonbond, Anita Engbers, 06-86835007

Reacties

Populaire posts van deze blog

bewonerscommissie een feit

Update na ons eerste overleg met Quawonen.